OM FÖRETAGET

"När vi flyttade in i vårt radhus behövde vi proffshjälp. Tomten var förfallen sedan många år. Bibbi tog snabbt fram ett proffsigt förslag som passade vår stil och behov. Hon lyssnade in vad vi ville använda trädgården till och vilken stil vi ville ha. Vi är mycket nöjda och kan varmt rekommendera Bibbi"


Louise & John Kindborg, Lidingö


Diplomerad Trädgårdsarkitekt Bibbi Bonorden


TRÄDGÅRDSDRÖMMAR


Jag är utbildad trädgårdsarkitekt och trädgårdsdesigner vid Trädgårdsakademin i Ängelholm. Förutom mina studier finns ett stort intresse för form, design och inte minst för belysning.


Mitt mål är att alltid  utforma och bygga en trädgård som du kan njuta av oavsett väder eller säsong. Att få skapa något vackert och funktionellt som du kan njuta av även den gråaste dagen och skapa blickfång även i den minsta trädgården.


Arbetet sker alltid  nära dig som kund för att utveckla en trädgårdsdesign i enlighet med ditt individuella behov, önskemål och budget.


Jag arbetar främst inom Stockholmsregionen och Roslagen. Eftersom jag själv är öbo åtar jag mig mer än gärna också uppdrag ute i skärgården.ARBETET BAKOM EN TRÄDGÅRDSDESIGN


I mitt arbete läggs mycket tid på efterforskning och analys - allt för att få fram det ultimat designförslaget.


När jag designar en trädgård ritar jag både för  hand och i datorn med hjälp av ett 3D program.


Trädgårdsplanering

PLANERING


När jag börjar rita utgår jag helst från en planritning som som jag får av dig som kund. Utifrån den börjar jag rita en situationsplan, en så kallad invetering om vad som finns och vilka önskemål som du har.


Med utgångspunkt från inventeringen och med situationsplanen som grund ritar jag sedan ofta flera olika enkla idéskisser och funktionsplaner innan jag bestämmer sig för vilken eller vilka idéer som blir bäst.

Trädgårdsdesign i 3D

3D RITNING


När jag är färdig med min idé börjar jag bygga upp min design i 3D. 3D skissar tar lite tid att göra men underlättar för dig som kund för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om hur det kan komma att se ut när trädgården är färdig.


I en 3D skiss kan jag även visa trådgårdsdesignen utifrån olika vinklar och perspektiv.

Trädgårdsritning

ILLUSTRATIONSPLAN

 

Därefter gör jag en illustrationsplan i datorn, med mera exakta mått. I illustrationsplanen visas trädgårdens design och kommer ligga till grund för de ritningar som behövs längre fram när trädgården så småningom ska anläggas.

 

I illustrationsplanen är tomtgränser och byggnader skalenliga men innehållet i övrigt behöver inte ritas skalenligt. Jag kan till exempel välja att rita träd och buskar större eller mindre för tydlighetens skull.

Lättskött trädgård

PLANTEIRNGSPLAN

 

Planteringsplanen är den tekniska anläggningsplan som visar hur trädgården ska anläggas. I planteringsplanen ritar jag in alla viktiga detaljer, växter,  antal plantor som ska planteras på en viss yta, exakt var varje enskild buske, träd eller större perenn ska planteras och hur avgränsningarna löper mellan olika material.

 

Även hårda markmaterial som marksten, kantjärn, grus, sand, täckbark finns med i en planteringsplan så att de planerade växtytorna kan relateras mot något.

Trädgårdsritning

ÖVRIGA RITNINGAR

I bland gör jag även en elevationsritning, vilket är en motsvarighet till fasadritnig.

 

Elevationen är ett komplett till planritningen eftersom den förmedlar en känsla för både bredder och höjder, jämfört med planritningen som bara förmedlar skalan mellan objektens bredder.

 

Det kan också behövs detaljritningar på till exempel en byggnation som jag designar.

Trädgårdsbelysning

BELYSNINGSPLAN

 

Vill du ha hjälp med en belysningsplan ritar jag nästan alltid den i två varianter. En som illustrationsplan, som bilden visar och som har till uppgift att visa dig hur det kommer att se ut.

 

Sen gör jag också en mer teknisk belysningsplan som din elektriker eller anläggare har till hjälp när denne ska installera belysningen.